En studentstad utan litteratur!

Gävle är en stad som önskar många titlar på sin meritlista. Vad sägs om hamnstad, kulturstad och studentstad. Men för att se det hela lite ironiskt så visst visst, vi har vatten och en hamn om än inte den störta lastfartygshamnen man sett trots ombygge. Det var kanske mer direkt hamnstad förr när fartygen gick en bit in i ån. Tro det eller ej men under 1800-talet var Gävle en av Sveriges viktigaste hamnstäder. Som mest fanns ett 40-tal rederier och 350 handelsföretag. Inte nog med det här byggdes många av den svenska handelsflottans vackraste fullriggare Här skeppades järn och trävaror ut i världen, samtidigt som kaffe, kryddor och exotiska frukter skeppades in.
Men på den plats där allt det här skedde bygger man nu stadens modernaste bostadsområde. Några av dem med tillhörande båtplats direkt utanförr terassdörren i den konstbygda ån. Detta är Gävle Strand.
På den egna hemsidan skriver de "trots att skeppsbyggare, repslagare och sjömän inte längre tillhör vanligheterna är det moderna Gävle på god väg att återigen bli en levande havsstad – mycket tack vare Gävle Strand."
gå gärna in och kika på hemsidan. Det är ett av de områden som jag tror alla Gävlebor stoltserar med så snart man har besök av utsocknes. Och fram till i somras visade man också gärna upp briggen Gerda. En återuppbyggd kopia i fullskala av det gamla lastfartyget som sjöstattes i Gävle 1868. Gerda såldes och ska ha blivit den äldsta briggen i Europas handelsflotta. Hon såldes tillbaka Gävle som muséfartyg 1936 men pga av bristande underhåll sjönk hon. Projektet med den "nya Gerda" började 1993 och år 2000 sjösattes hon och var ett av stadens viktigaste turistmål enligt många. Ja, så viktig att ett politiskt parti bestämde sig för att ha Gerda som en av sina punkter på agendan inför valet. Men inte hjälpte det när konkursförvaltaren sålde briggen till grannlandet Finland.
Men utan brigg och med dessa två hamndelar är och förblir vi nu en hamnstad........ right?!




Kulturstad skulle man bli, ja inte bara Sveriges utan hela Europas. Men säg mig bara, hur f-n då när kommunen väljer att lägga 250 000 på stinkande dålig konst. Ingo Vetter heter den tänkande konstnären som står bakom ”Priapos trädgård” och numer fetare plånbok. Eller som många utrycker det – token som ställde det troligen dyraste skrotet någonsin vid den östra infarten till Gävle. 
Målad i skär färg men inte slarvigt som många tror. Den blåa basen som skymtar nedtill är en ironisk blinkning till vår verklighetstörstande tid. Mot invånarnas stora rasning menar Ingo att skapelsen inte är någon provokation utan en symbol. Valpen står för manlighet, fruktbarhet och man ska se drag av ett grekiskt tempel i utformningen – ironiskt?!


Sist men inte minst är detta en studentstad. Här finns högskola med för få proffessorer för att få examinera både det ena och det andra. Vad man däremot har gott om är kinesiska utbytesstudenter. Ihärdiga och hungriga på kunskap och några mer sugna på svenska fester än läsmaraton i bibblan märkte jag när jag läste Leadership and gender. Enligt mig var dom helt underbara.
Och studentstad som vi nu är så borde det kanske finnas studentlitteratur att tillgå i bokhandeln men det är antagligen för resurskrävande och dyrt för att nån ska orka bry sig. Jag gjorde ett nödförsök idag ihopp om att bli rejält överraskad men behövde bara visa ena hörnet på kursplanen så utbrast mannen bakom disken "Nej! Vi har ingen kurslitteratur, ingen här i Gävle har det". Allrighty then...... dååååå går jag hem igen och fortsätter söka efter boken som är slut på förlaget. Enligt läraren så ska man ha meddelat förlaget i höstas att man skulle komma att använda denna bok som kurslitteratur men det kändes som om det sas med en axelryckning. Ja, kanske meddelades det innan man gick på jullovet. Nu hoppas jag istället på Sandvikens bibliotek som nyligen blivit utsedd till "årets bibliotek" och att de kan få hem den enda boken jag saknar.

Men jag håller på Gävle! En dag kanske man kommer ifrån "bockstaden" och kan ses för allt det fina som finns och erbjuds. Kanske måste bara inte en titel sättas på det? För bakom namnet Gävle döljer sig såååå mycket mera!


Kommentarer
Postat av: Ankie

Jadu litteratur är alltid knepigt, man letar överallt. Helst vill man få napp på sidor med begagnad kurslitteraur men oftast får man inte ett svar där, suck. Hoppas det löser sig!



kramar

2011-01-25 @ 08:17:00
URL: http://ankiesen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0