Sjukling

img_0818 (MMS)

Så gick hela pluggdagen i stöpet då det var en lite hängig Spaniz som väntade i stallet i morse. Ingen matlust, 38 grader i temp och ngt försämrad aktivitet i magen. Han är ju opererad för tarmvred innan han kom till mig och hans mage är känslig därefter. Eller... egentligen tror jag det är Spaniz som är den känslige i det fallet och det är bra.Jag har fått berättat för mig hur sjukt ont han hade den gången, hur han låg i trailern på väg till SLU och beslutet för operation eller avlivning fick göras på sekunden när de väl kom på plats. Vilken tur att hjärtat fick sin livs chans! Numer säger han till så snart han känner minsta onåd med sin mage, så man hinner rycka in och förhindra ett värre kolik anfall. Den här gången alltså milda symtom. Enligt ordination av min vet. så blandar jag paraffinolja och vatten som jag sprutar i med hjälp av stora 50 ml sprutor. Det blir ett par stycken eftersom man gärna ska få i åtminstone ca 1l. Sen är det promenixer som gäller i intervaller. Men reagerar man som nu snabbt på symtomen så kommer Spaniz ofta igång efter en 30 min promenad (får avvägas från gång till gång beroende på smärttillstånd). Väl tillbaka i stallet bubblade iaf magen bättre igen, han drack vatten och en kalasfin träckhög lades. Ja, ibland blir man himlans glad för det lilla! Så under dagen portioneras små små hötussar ut till honom bara (tot ca 1/3 av ordinarie giva). Inget annat. Ska peta i lite mer paraffinolja så snart sambon är hemma och kan hjälpa mig hålla upp huvudet osså blir det en kvällspromenad innan sängdags =) Spaniz får annars till vardags kokade linfrön till kvällsmaten för att smörja magen, han är inte jätteförtjust i det... men jag tror han föredrar det framför en envis "mamma" med sprutta :P Har pratat med min vet under dagen som tycker att vi fortsätter så tills i morn, allt verkar gå åt rätt håll. Så håll tummarna! För den som vill läsa mer om kolik så kan ni läsa här oxå http://www.hastspecialisten.se/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=85


Kommentarer
Postat av: Sanna, mamma till Liam och Saga

Vilka minnen om den kvällen. Kan berätta allt någon dag om du vill. Från att ingen ringde mig på hela dagen trots hans kolik till att ingen ville låna ut sitt släp när vi skulle till Uppsala. Snöstorm var det också och hade det inte varit för Janne Lönn hade vi nog aldrig kommit ner.

När vi kom ner reagerade dom på att han var så lugn, tittade i journalen och insåg att han hade fått lugnande för en elefant... Som sagt, kommer aldrig att glömma den natten och jag är otroligt glad att jag tog rätt beslut fastän det inte var min häst.

Tittade på filmen du la ut och insåg att det var nog några år sedan jag säg er också. Vilken skillnad! Och vilken bakbensaktivitet! Det har ni gjort bra :)

2012-01-20 @ 00:15:44
URL: http://sansai.blogg.se/
Postat av: Catta

Dumma magen! Håller tummar och tår att han mår bättre idag. Stor kram till dig och ge Spaniz en puss på mulen från mig :)

2012-01-20 @ 09:12:34
URL: http://catarinam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0