Serpentiner på tre vis

Nu har jag försökt att inte skriva för mycket (eller för lite) om tre serpentiner som kan användas beroende av hästens utbildningsgrad och vad jag vill åstadkomma med träningspasset. =) Kanske kan det ge er någon idé när de egna ideérna tryter eller när man fastnat i mönster.

Grunda serpentiner som lösgör och balanserar hästen. Hjälper också oss som ryttare att bli kvickare på att kordinera hjälperna efter som det blir som slalom. Gäller att se vägen, använda vikthjälperna och hela tiden följa med i rörelsen inte minst med huvud och axlar.  Och som alltid, det är A och O med förberedelser. Dvs halvhalter  för att balansera och förbereda din häst på något kommer hända, ställa och böja om mellan bågarna. Så låt den inte sladda runt bara utan planera ridningen.
 
 
 

Branta serpentiner lösgör och sätter igång bakbenen. Superbra, om än så krävande för din häst även fast man kanske inte tror det. Den ska varken ridas för ofta ( max 1 gång i veckan) eller för länge. Heller inte en övning som man bör starta ett pass med. Utan snarare en övning som kan ta vid när man känner att hästen kommit igång och svingar på i bra tempo på växlande fyrkant-  och stora voltspår. Att tänka på i hjälpgivningen här är hästen ska vända för ytterskänkel och att innerhandens ledande tygeltag endast visar väg, halvhalter som alltid (!) och forma hästen runt inner skänkel. Eftersom svängen blir rätt snäv måste hästen sätt in under sig bakbenen, gäller därför att man inte pressar sin häst till för tvära svängar än vad den egentligen klarar av. Känn att den behåller takten och inte börjar spänna emot.  Beroende på utbildningsnivå så kan det för vissa räcka med att köra denna i skritt eller i trav men med mindre tvära bågar. Variationsmöjligheterna är många =)

 

Serpentiner är ju också en bra övning för att upptäcka om hästen är oliksidig och kunna jobba med att råda bot på det. Vi vill ju att den ska bära lika mycket vikt på båda bakbenen, dels för att undvika snedbelastningar, slitage och skador. Det är ju också en förutsättning att hästen spårar om man i ett senare skede ska kunna begära att den ska trampa in under sig bakbenen mer  i en samling. I den här övningen är det absolut viktigt att du inte låter din häst sladda runt utan den kräver sin fokus av dig som ryttare då det hela tiden händer något nytt som du måste förbereda din häst på. Försök att ha en lugn och stabil hand, dra inte i innertygeln för att hästen är stark där ( jag veeeeet man vill så gärna ge sig in i en dragkamp, men det skapar bara mer spänningar och här har vi chansen att bryta mönster).  Var noggrann, hästen ska vara rak där spåret är rakt och formad runt innerskänkel i bågar och volter.  Se vägen och bestäm spåret, då blir det extra tydligt om din häst vill trycka in innerbogen och genar, känn efter vart hästen har sin bakdel den ska följa framdelens spår och inte sladda runt. =)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0