We do what we can do

I fredags hade vi ju det oplanerade veterinärbesöket här och igår var det dags för det planerade vet.besöket. Tänder skulle kollas och vaccin skulle tas. Alltid skönt med små vetchecks och stämma av grabbarna hälsa ur en veterinärs ögon. Fått beröm för att grabbarna är i så god form för sina åldrar, därtill såg tänderna bra ut.... åter igen för att vara i deras åldrar. Spaniz hade nån hake som vi filade bort och bara lätt jämnade det vågbett han har. Fille hade nån vass tand mot kinden. Det var ungefär just det jag misstänkte att man skulle hitta. Efter så många år och timmar tillsammans märker man snabbt när beteendet eller tuggmönstret förändrats. 
 
Under tisdagens vet besök pratade vi både foder och cushing syndrom (numer PPID) då jag har svårt att hålla hullet på Fille. Iaf under vintern. Jag har provat att ge mer hö men det slutar bara med att han trampar runt i det och då är det inte längre intressant att äta för honom utan då använder han det om bäddmadrass eller bajsar rakt på det. Det blir både dyrt och svårmockat. Har börjat fodra honom med öppblött lucern nu och hoppas på att det ska göra någon skillnad. 
PPID är tydligen vanligt på äldre hästar. Det orsakas av en förändring i hypofysen som ger en hormonell sjukdom. Det låter fruktansvärt men det är en oftast en cellförändring eller godartad tumör i hypofysens mellanlob. Det gör att produktionen av vissa hormon ökar onormalt mycket och därför varierar syndromen brett. Det mesta av dem stämmer inte alls i på Fille, men det kan ge en viktnedgång och av den anledningen valde jag att ta ett blodprov att skickas för analys. Så under nästa vecka får vi svar. Det känns lite skrämmande för man vill ju att hjärtat ska vara frisk, men om det skulle vara så att han är drabbad så finns det också medicinering som hjälper kroppen att producera rätt mängd hormoner igen. Så kan vi hjälpa och underlätta för gobiten så ska vi självklart göra det. =) Just nu är han dock överlycklig över sitt öppblötta lucern, det är kalas varje dag tycker han! :) 
 
 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0