Säsongsstart

 
För många är säsongsdebuten redan gjord såhär i lagomt bitig februarikyla =) För egen del har därför säsongen bredvid tävlingsbanan startat, och vilken underbar början. Hilma och Dorina är fortfarande att anse som rätt nya med varandra och det här var deras första dressyrstart tillsammans på bortaplan. Uppladdningen under veckan hade tyvärr inte bjudit på någon vidare feeling utan busig ponny hade snarare agerat mer vild än tam vilket kan sätta även rutinerade tävlingsnerver på prov. Vårat upplägg för framridningen var att hålla damen på gott humör och  undvika att hamna i dragkamp som hon gärna startar när hon börjar bli trött, eller rastlös för den delen. En hårfin linje alltså att hålla henne sysselsatt med volter och övergångar utan att göra henne trött i varken knopp eller kropp. Vi tänkte oss även att checka av att galoppfattningarna satt ganska tidigt under uppvärmningen för att galoppvillig ponny sedan även skulle hinna coola ner och inte bara vilja ge sig iväg i galopp igen. En stor eloge till Hilma som var lugn och sansad och guidade sin ponny otroligt bra på framridningen, de såg båda mycket nöjda ut. Väl inne på banan gick det mesta enligt plan och vi var alla supernöjda! Klart godkända procent på debuten och rosett med hem! =) 
 
 
 
 
 
 
 
 
Genomgång av protokollet tillsammans vad var bra och vad kan vi göra lika bra, om inte ännu bättre. =) 
Jag tycker det är viktigt att tjejerna får utrymme att analysera själva och berätta hur de tänker kring sin ritt  och protokollet. 
 
De här tjejerna får vi nog se upp för framöver ;) 

Box Version 3.2

Sådär ja då är boxen uppgraderad till version 3.2. Det vill säga den 18 mm tjocka gummimattan är installerad liksom det sista fönstergallret. Nu saknas och gäller det alltså bara att hitta häst version 3.0 att programmera till en förhoppningsis 3.10:a och det är inte helt enkelt även om man får räkna med att man inte kan få en häst med allt. Iaf inte med den budget som jag har att röra mig. Från poddar och clinics med några av våra mest framgångsrika och skickliga ryttare har de lugnat mig med att säga just detsamma. Man får räkna med att göra avkall på något.Finner man två intressanta hästar får man såklart väga deras för och nackdelar mot varandra och välja den vilkens egenskaper man anser väger tyngst i en fortsatt utbildning. Otroligt roligt och spännande, liksom ett saligt velande. För kvick för långsam, för kort, för lång, för sluttande bog, för hög rumpa.... jag syftar självklart till hur kroppsbyggnaden kan påverka gång och ridbarhet.
Jag får hinta i veckan om vad det är jag tittar och söker efter. Kanske någon av er läsare känner till nåt passande att fylla boxen med =) 


 

Barndomsminnen i en lite påse

När man kommer hem stressad och "Isakssons" nybakade kubb hänger på dörren ❤️☺️ ❤️ då känner man sig både älskad och avstressad. Min älskade barndomsvän hon kan hon!  Tid för njutning innan vi fortsätter dagen i österfärnebo med träningar. 

Någon av er som ska fira Alla hjärtans dag på något speciellt sätt? ☺️
Ledig helg - hästhelg

Februari och det har redan hunnit vara vår i luften. Uppfarten har därmed liknat en skridskobana, förrädiskt hal sådan då min bil inte stod parkerad där jag lämnade den kvällen innan upptäckte jag när jag skulle åka till jobbet här om morgonen. Den hade glidit både neråt och åt sidan.... oooups!
 
Hahaha ser ni rivmärkena!? iiiiiih....


Hagen har ännu inte hunnit smälta ner till lerpöl iaf och det har varit riktigt angenämt på hästryggen för ett tag.
Jag hade en ledig helg för första gången på det här året tror jag bestämt. Dagarna fylldes istället med lätthet av hästar :) Grabbarna har fått sig sköna joggingpass där fokus legat på lösgjordhet och kontakt.
Även spenderat tid på läktaren och insupit inspiration under Birgitta Kjellin träningarna. I vanlig ordning skulle jag ha varit med och ridit, meeeen allt har inte gått riktigt enligt planerna så jag hoppas på nästa omgång. =) Men älskar också att bara få sitta med en kopp kaffe och prata hästar med alla vänner och bekanta under ett par timmar.
Söndagskvällen bestod sedan av dressyrträning med "mina KRK-ekipage". Pigga ponnysar och hästar med ambitiösa ryttare. Energiboost inför ny arbetsvecka och lagomt till man nu börjar känna sig urlakad så visar det sig att det är torsdag i morgon, jämn vecka, vilket innebär en kväll i Österförnebo med gänget där! =) YAY! 
 
Nöjd Fille tycker själv att han gjort en kanoninsats under sitt lösgörande arbete. Da King! =) 
 
Amanda och Xá var sist ut ikväll och fick avsluta nöjda efter att ha visat ett par luftiga byten. We do what we can do

I fredags hade vi ju det oplanerade veterinärbesöket här och igår var det dags för det planerade vet.besöket. Tänder skulle kollas och vaccin skulle tas. Alltid skönt med små vetchecks och stämma av grabbarna hälsa ur en veterinärs ögon. Fått beröm för att grabbarna är i så god form för sina åldrar, därtill såg tänderna bra ut.... åter igen för att vara i deras åldrar. Spaniz hade nån hake som vi filade bort och bara lätt jämnade det vågbett han har. Fille hade nån vass tand mot kinden. Det var ungefär just det jag misstänkte att man skulle hitta. Efter så många år och timmar tillsammans märker man snabbt när beteendet eller tuggmönstret förändrats. 
 
Under tisdagens vet besök pratade vi både foder och cushing syndrom (numer PPID) då jag har svårt att hålla hullet på Fille. Iaf under vintern. Jag har provat att ge mer hö men det slutar bara med att han trampar runt i det och då är det inte längre intressant att äta för honom utan då använder han det om bäddmadrass eller bajsar rakt på det. Det blir både dyrt och svårmockat. Har börjat fodra honom med öppblött lucern nu och hoppas på att det ska göra någon skillnad. 
PPID är tydligen vanligt på äldre hästar. Det orsakas av en förändring i hypofysen som ger en hormonell sjukdom. Det låter fruktansvärt men det är en oftast en cellförändring eller godartad tumör i hypofysens mellanlob. Det gör att produktionen av vissa hormon ökar onormalt mycket och därför varierar syndromen brett. Det mesta av dem stämmer inte alls i på Fille, men det kan ge en viktnedgång och av den anledningen valde jag att ta ett blodprov att skickas för analys. Så under nästa vecka får vi svar. Det känns lite skrämmande för man vill ju att hjärtat ska vara frisk, men om det skulle vara så att han är drabbad så finns det också medicinering som hjälper kroppen att producera rätt mängd hormoner igen. Så kan vi hjälpa och underlätta för gobiten så ska vi självklart göra det. =) Just nu är han dock överlycklig över sitt öppblötta lucern, det är kalas varje dag tycker han! :) 
 
 RSS 2.0