Let´s go and meet a new day!

Sköööön morgon! solen skiner och jag är hyffsat pigg. Har sovit mycket bättre senaste veckan än vad jag gjort på senaste halvåret. Vet inte riktigt vad det är som inte har passat min kropp riktigt men som jag alltid brukar säga - det går över! ;)
Nu e jag laddad för träning, mockning, hö hämtning och lite...men bara lite jobb. Tror jag ska belöna mig med att kika på FEI TV ikväll =)


Pownisar

Hela dagen gick fasen i mig åt att "bara" kolla igenom uppgifterna en gång till för att se om jag ville göra några ändringar. Lagtexterna är som vanligt krumbuktiga och svårtolkade. Men vi i gruppen verkade rörande överrens om det mesta och en sammaställning är nu inskickad till kursansvarig. Wiiiii.
Under kvällen så har det varit KRK-träning och jag fick träna pownisar mellan 16.45 och 19.00 - Lovely! E var med på sin Albin, dom går verkligen från klarhet till klarhet och E är verkligen ambitiös. Därefter träffade jag två nya pownisar men en ryttare som jag "kan" sedan tidigare. Verkligen superkul!!!

Just nu på dagsschemat står borsta tänderna, krypa ner under täcker och kolla ponnyakuten.
I morgon väntar ett ridhuspass med underbara Spaniz. Han kämpade så duktigt igår när jag verkligen satte press på honom. Jobbade bla med förberedande piruettarbete. Att helatiden känna att jag kan reglera honom. Öppna på¨liten glpvolt, sluta på densamma med ökningar och minskningar, flytta ut och flytta in. Verkligen känna att jag har alla delar på plats och kan jobba med dem. Sen satte vi ihop det till lite arbetspiruetter och jag verkligen krävde att han skulle "bounsa" runt. Idioti tyckte Spaniz som spottade och frustade - min kämpe!
Fille lyckades såklart trampa av sig en sko igår men gjorde ett fint pass under fredagen, känner att jag vågar pressa honom allt mer igen nu. Näsan upp och in, varje...ööh eller väldigt många iaf,  steg med kraft och energi. Men varvar det med lite lägre näsa och överlinje emellanåt, eller fortfarande lite för mycket kanske :P haha Får be per filma nåndag så jag ser hur och var vi är lite bättre.

Ha det gott och vi ses i möra!


Mina 4 nyfunna "vänner" som stjäl massor a...

img_5172 (MMS)

Mina 4 nyfunna "vänner" som stjäl massor av tid från saker som är lite roligare.


Vidare
Idag var det snålt med poäng från domarna till Helena och risken fanns att hon skulle få duellera. Men stora delar av ridsportsverige skickade troligen snabbt upp mobilerna för att rösta henne vidare. =9 Känner inte ni lite som jag, att ridsporten ska allt visa vad den går för, här representerad av fröken Lundbäck. Ridtjejer är kämpar och går inte av för hackor, bara för att det snubblas lite längs vägen så reser vi oss illa kvickt och dammar av gruset från knäna och kör! Detsamma för Helena som i veckan fick byta danspartner pga att J var med i en bilolycka och voltade.´Inget som hon ska straffas för =) Nej nej nej, jag vill se mer av hoppetossan, tyckte hon var riktigt fräck i tangon.
Höger - vänster

Spaniz håller på att lära sig fram och bak ;) lila för fram och babyblått för bak. Sen borde han väl ha koll på vart han sätter tassarna tänkte jag ;) Eller så kan vi bara kalla det för ompyssling av hans drullesår. Spaniz pustar genast ut, det där med att veta vilket ben som ska göra vad kan vara riktigt svårt ibland =)


Sitter och väntar på att dagens föreläsnin...

Sitter och väntar på att dagens föreläsning ska börja. Har en långdag framför oss *pust* som tur var fick jag låna mammas pärla till bil i morse och slapp bussen. :) tack och lov så går det framåt med min blåa pärla. I slutet av feb borde han vara hemma igen, med ny motor :)


Andra gången på två veckor som han lyckas ...

img_6365 (MMS)

Andra gången på två veckor som han lyckas med detta. Dessutom hittade jag också sår på båda fram, undrar vad grabben varit ute på för äventyr i hagen medan jag var i skolan?


En studentstad utan litteratur!

Gävle är en stad som önskar många titlar på sin meritlista. Vad sägs om hamnstad, kulturstad och studentstad. Men för att se det hela lite ironiskt så visst visst, vi har vatten och en hamn om än inte den störta lastfartygshamnen man sett trots ombygge. Det var kanske mer direkt hamnstad förr när fartygen gick en bit in i ån. Tro det eller ej men under 1800-talet var Gävle en av Sveriges viktigaste hamnstäder. Som mest fanns ett 40-tal rederier och 350 handelsföretag. Inte nog med det här byggdes många av den svenska handelsflottans vackraste fullriggare Här skeppades järn och trävaror ut i världen, samtidigt som kaffe, kryddor och exotiska frukter skeppades in.
Men på den plats där allt det här skedde bygger man nu stadens modernaste bostadsområde. Några av dem med tillhörande båtplats direkt utanförr terassdörren i den konstbygda ån. Detta är Gävle Strand.
På den egna hemsidan skriver de "trots att skeppsbyggare, repslagare och sjömän inte längre tillhör vanligheterna är det moderna Gävle på god väg att återigen bli en levande havsstad – mycket tack vare Gävle Strand."
gå gärna in och kika på hemsidan. Det är ett av de områden som jag tror alla Gävlebor stoltserar med så snart man har besök av utsocknes. Och fram till i somras visade man också gärna upp briggen Gerda. En återuppbyggd kopia i fullskala av det gamla lastfartyget som sjöstattes i Gävle 1868. Gerda såldes och ska ha blivit den äldsta briggen i Europas handelsflotta. Hon såldes tillbaka Gävle som muséfartyg 1936 men pga av bristande underhåll sjönk hon. Projektet med den "nya Gerda" började 1993 och år 2000 sjösattes hon och var ett av stadens viktigaste turistmål enligt många. Ja, så viktig att ett politiskt parti bestämde sig för att ha Gerda som en av sina punkter på agendan inför valet. Men inte hjälpte det när konkursförvaltaren sålde briggen till grannlandet Finland.
Men utan brigg och med dessa två hamndelar är och förblir vi nu en hamnstad........ right?!
Kulturstad skulle man bli, ja inte bara Sveriges utan hela Europas. Men säg mig bara, hur f-n då när kommunen väljer att lägga 250 000 på stinkande dålig konst. Ingo Vetter heter den tänkande konstnären som står bakom ”Priapos trädgård” och numer fetare plånbok. Eller som många utrycker det – token som ställde det troligen dyraste skrotet någonsin vid den östra infarten till Gävle. 
Målad i skär färg men inte slarvigt som många tror. Den blåa basen som skymtar nedtill är en ironisk blinkning till vår verklighetstörstande tid. Mot invånarnas stora rasning menar Ingo att skapelsen inte är någon provokation utan en symbol. Valpen står för manlighet, fruktbarhet och man ska se drag av ett grekiskt tempel i utformningen – ironiskt?!


Sist men inte minst är detta en studentstad. Här finns högskola med för få proffessorer för att få examinera både det ena och det andra. Vad man däremot har gott om är kinesiska utbytesstudenter. Ihärdiga och hungriga på kunskap och några mer sugna på svenska fester än läsmaraton i bibblan märkte jag när jag läste Leadership and gender. Enligt mig var dom helt underbara.
Och studentstad som vi nu är så borde det kanske finnas studentlitteratur att tillgå i bokhandeln men det är antagligen för resurskrävande och dyrt för att nån ska orka bry sig. Jag gjorde ett nödförsök idag ihopp om att bli rejält överraskad men behövde bara visa ena hörnet på kursplanen så utbrast mannen bakom disken "Nej! Vi har ingen kurslitteratur, ingen här i Gävle har det". Allrighty then...... dååååå går jag hem igen och fortsätter söka efter boken som är slut på förlaget. Enligt läraren så ska man ha meddelat förlaget i höstas att man skulle komma att använda denna bok som kurslitteratur men det kändes som om det sas med en axelryckning. Ja, kanske meddelades det innan man gick på jullovet. Nu hoppas jag istället på Sandvikens bibliotek som nyligen blivit utsedd till "årets bibliotek" och att de kan få hem den enda boken jag saknar.

Men jag håller på Gävle! En dag kanske man kommer ifrån "bockstaden" och kan ses för allt det fina som finns och erbjuds. Kanske måste bara inte en titel sättas på det? För bakom namnet Gävle döljer sig såååå mycket mera!


Supersöta grannar som överraskar med blomm...

img_6608 (MMS)

Supersöta grannar som överraskar med blommor till mig och havre till Fille efter att ha läst om min tränarutb. I tidningen. Gud vad glad jag blev!!!!!


Fix-sugen

Jag är rejält sugen på att göra en ny header till bloggen. Skulle vilja pyssla lite med den, borde göra kategorier och album.... men sitter just nu och jobbar, och lär nog så göra ett tag till ikväll. Får se om det hinns med innan ögonen stänger för idag  =)

Ses senare - I hope!


På väg hem efter att hållt lite träning. p...

img_1013 (MMS)

På väg hem efter att hållt lite träning. plockade med mig lite Thaimat på vägen:) nu blir det fredagsmys framför lets dance :)


Dags att fylla på spånförrådet :)

img_2492 (MMS)

Dags att fylla på spånförrådet :)


Köpt nytt tålamod till min bägare

I måndags var det helt tomt i min tålamodsbägare - det fanns inte en droppe kvar efter att  jag har ridit Spaniz. Jag kan inte förstå hur han orkar bry sig om den nedrans skottkärran, pallen och ingången till hindermaterialet. Dessutom vart det inte bättre när en av stallkatterna satt och tyckte synd om sig själv vid ingången till stallet. Det var låååååååånga beeeeeeklaaaaaaagande mjaoooooooooouuuuuuuuuuuuiiiiii. Och Spaniz nappade direkt för skottkärran stog ju inte långt ifrån det där märkliga ljudet - AHAAAA skottkärran kan låta, och den säger nog att den är arg, bäst jag springer på tvären förbi och inte släpper den med blicken tänkte Spaniz. Lagom till vi rätat ut hela "färjan", ja för han var faktist som att manövrera en sådan (tror jag), då kom glappet till hindermaterialet så då var vi tvungen hoppa rakt ut mot medellinjen. Det här gjorde att jag egentligen hade en rak sträcka på ca 80 m att träna på, dvs längs ena långsidan, för så snart jag ville gå in på några linjer så trodde Spaniz att vi skulle rida till den arga skottkärran. Suck suck och åter megasuck!

Detta händer lite då och då och jag kan inte förstå att han efter fler år ff orkar bry. Dessutom spelar det ingen roll vilken taktik jag försöker ändra hans inställning med. Utan dessa pass genomförs oftast med att jag lirkar runt honom så gott det går, försöker att inte flippa och hoppas på att det är över dagen efter.
Jag var inte supertaggad igår när det var dags att sadla för en tripp till ridhuset. Men som så många gånger förr så var naturligtvis rädslan för skottkärran puts veck.
Varför ska man bry sig om den undrar Spaniz när jag tittar på honom oförstående efter ett riktigt fint pass med mycket övergångar, tempoväxlingar och lösgörande arbete. Han fortsatte likadant idag när vi körde lite mer stärkande och gymnastiserande övningar som öppna volt öppna volt öppna sluta öka minska osv. Jobbade med att hela tiden behålla rytmen och takten men ändra uppgifterna konstant för att få honom lite mer lyhörd. Försöker att hela tiden ha i åtanke nu att han måste upp med nacken litemer även om jag jobbar mer i lösgörande syfte.

Fillebus har oxå gjort två bra dagar, lite tung i handen igår men superfin i skänkelvikningarna och volterna idag. Det trots att man skottade ridhustaket under tiden, dessutom skulle P-A släpa ut alla bommar för att skilja av de båda banorna, då låter det oxå märkligt och blir konstiga linjer i underlaget men det hade Fille inga problem med idag, han ville vara snärtig sporthäst och var arbetssugen. Så när man dessutom skulle köra in traktorn i sin parkeringsficka i ridhuset precis samtidigt som allt annat..... SO WHAT! Jag är supermega cool idag tänkte Fille som hade fått boots på sig - sportigt värre!


Vi tre och sex öron

Tjohooo! =) Hoppas att ni har det bra och att ni har haft lika underbart väder hos er som jag har haft här..... TÄNK om det bara kunna fortsätta så här nu med sol och plusgrader och att vädergudarna kunde tänka sig att förlänga sommaren så den går från april till oktober typ ;)

Förra torsdagen var lokaltidningens ridsportsreporter här för att skriva om min C-tränarexamen och ta lite bilder på mig med hästarna. Dock så bestämde sig grabbarna för att visa upp sina monstersidor så snart kameran kom upp. De skulle gå iväg åt alla möjliga håll, stirra, kraffsa och dreggla ner mig. Därtill ville de ogärna visa att deras öron kan vinklas rakt fram utan Fille lyssnade mer på fåglarna som kvittrade i busken bakom och Spaniz.... ja det vette sjutton vad han lyssnade på för öronen stod mest bara rakt ut som åsneöron. Därmed strök vi ett fett streck över den shooten. Per och jag var därför ute i morse, innan han drog till sthlm = stress, för att ta nya pics. Vi hade ff problem med öronen men grabbarna stod still iaf *hallelulja* Här kommer en bild på oss, dock inte den som jag skickade till tidningen, utan den får ni se i morn =)


Vilket träns?

Sugen på ett nytt träns till Fille. Tror det står mellan dessa båda från Schockemöhle Sports, vad tycker ni?


Tävling hos Sandra Jacobsson
Jag är med och tävlar hos Sandra Jacobsson om ett snyggt Equiline-schabrak. Samarbetspartner är Ryttarstugan!


Beundran till dem utan....

Jag måste verkligen säga att jag beundrar er som inte har närhet till ridhus eller möjlighet att köra hästarna fram och tillbaka till ett, nån gång i veckan. Efter bara en vecka längtar jag redan in på den rektangulära ytan. Efter att kunna få rida linjer, stirra i speglarna och vägarna tar aldrig slut utan man kan jobba sig igenom problem utan att bli avbruten av en trafikerad korsning eller att plogbilen skrapat vägen så det bara är asfalt framme igen.
Kanske skulle man lära sig om man var tvungen att rida längs vägar och ängar mest hela året, men jag känner mig totalt frustrerad redan nu. Och vetskapen om att det kommer behövas typ en vecka till för att skotta klart ridhustaket sätter press på min fantasi vad det gäller utomhusarbete. Vill inte riktigt nöta samma vägar hela tiden och behöver dom som inte är så hårt trafikerade så man kan jobba. grabbarna sidvärts och i rida öppnor, slutor och i Spaniz fall, flytta flytta byt.

Så ni som ofta jobbar era hästar i skogen/längs vägar - några specifika tips? =)

Jag har alltid haft turen att kunna ha Fille stallad i närheten av ridhus. Först stod han på ridskolan under ca 3 år och sedan stod han stallad hos min kusin som hade 5 min skritt avstånd till närmsta ridhus. För 10 år sedan flyttade Fille och Spaniz hem hit. Och härifrån till det närmsta ridhuset är det oxå 5 min skrittväg - helt underbart att ha den möjligheten att variera sin ridning med inomhus och utomhus träning. Eller lek som det gärna blir när vi drar ut till skogs ;)


Lördag = skoldag från 10-18. Känns rejält ...

img_3659 (MMS)

Lördag = skoldag från 10-18. Känns rejält tungt men lever på känslan av att detta är sista året :)


Dags att jula ut =)


Fille ville bara vara tydlig och påminna sin mamma om att det är dags att slänga ut granen, helst i hans hage förstås eftersom han inte längre når grenarna på trädet som står där. Bra svårt att hålla munnen i styr ibland! :)


Vi är i tidningen :) jag i rött, formligen...

img_2682 (MMS)

Vi är i tidningen :) jag i rött, formligen poppar ut haha. Längst till vänster är vår gemensamma elev.


Ice-y

Underlaget var såklart inte som jag önskade på "galoppbanan". Så det blev en ordentlig uppvärmning på en annan väg, underlaget kanon, men den vägen är bara inte så lång att man kan ha den som kondisbana. Sen blev det en kort men intensiv snöpulsning i hagen, och fy vad det var jobbigt tyckte Spaniz. Allra helst när man samtidigt måste springa och gnägga efter sin kompis för han borde ju vara där, i hagen, tillsamman med Spaniz... och helst bara lata sig under granen och tugga barr så man luktar som en hel skog när man kommer in. =) 
I morn blir det dock ridhuset för det är ingen skottning mellan 9-10.


Helt klart två nya favoriter i garderoben ...

img_4384 (MMS)

Helt klart två nya favoriter i garderoben eller, helst jämt i stallet ;) mössan tar jag iaf ogärna av mig. :) båda från kingslands vinterkolleltion.


Hejarklacken
Jag är troligen en av plusgradernas största påhejare, men inte just denna vecka. Jag har ju som jag tidigare skrev en vecka framför mig med utomhusridning och ska det fortsätta med det här vädret, som jag egentligen tycker är helt underbart, då har jag snart inte så där superbra vägar att rida på längre. Under tidig morgon trillade det dock ner några nya flingor.... fast dom har nog redan smält undan. Nåväl, dags att skicka upp sadeln på Spaniz och rida bort och kolla in min "galoppbana" förhoppningsvis är den fortfarande perfekt =)

The Back-Up Plan

Efter att åter spenderat näsan nere i böckerna inför sista tentan i en av mina kurser så är det nu dags att skutta ner i sängen med lite avkopplande film. Per har fått valt film ett par gånger nu, dvs vi har tittat på action. Ikväll bestämmer jag och då blir det tjejfilm i form av "The Back-Up Plan"Filles lyckorus

Skolungdomarna har haft jullov och verksamheten likaså vad det gäller vanliga lektioner. Däremot har det varit träningar i massor nere i ridhuset under den sensate veckan vilket är superkul. Bla så var ju Maggan på plats under onsdagen och torsdagen.
Fille kände på sig redan på tisdagkvällen att något var annorlunda. Det var nåt speciellt med badningen, på onsdagmorgon flätades svansen innan utgång.... märkligt, men helt ok - jag gillar ju att vicka på svansen när jag går tänkte Fille så den får gärna vara lite extra fluffig. Ingång, mat och sedan fix på stallgången - lovely tycker Fille. Benlindor på i fram - nice..... ben lindor på i bak - I BAK! Fille börjar genast gå igenom registret över när han brukar ha dem på i bak.... typ vid lucia, jul, träning för någon, bara lite speciell vid träning och tävling. Ttttttt....TÄNK om det är det sistnämnda. Fille steppar nu fram och tillbaka med rumpan över stallgången och under 30 min hinner han skita både 1,2 och 3 gånger. *suck* Att kalla detta för socialträning för hans del var kanske inte helt vrickat trots allt.
Väl nere under framridningen är det en väldigt samlad kille jag sitter på men efter att ha varit fram till Maggan och pratat lite om upplägg osv så börjar lyckoruset krypa inom honom. Det räcker med att två pers reser sig från läktaren så exploderar han iväg i en snygg bockserie till tränarens stora förtjusning. Hon sitter nu och asgarvar samtidigt som hon ber "publiken" att röra sig varsamt när det är en känslig unghäst på banan ;) Nu var starten avfyrad och det behövs inte så mycket mer än en nål som faller till marken för att Fille ska skutta iväg med sina öron spetsade. Däremellan var han däremot jättefin. 

Dag 2 var han mycket lugnare, insett att det inte var tävlingsdags. Inga hopp och skutt men lite spänd i början av alla övningar så halvharlterna var non existing :P Kändes skönt att ha nån på marken som pressar en lite inför säsongen. Jag känner att jag blir lite mesig med Fille emellanåt och låter honom slippa undan pga sin ålder. Läxan är att våga sätta lite mer snärtig glp i honom och variera formen men. Ta upp näsan lite till emellanåt. Fortsätta jobba med skänkelvinkningar och volter resp hämta hem halvhalterna igen.

Kolla in vad Maggan själv skriver om Fille på hennes hemsida

Under kommande vecka ska ridhustaket skottas i förebyggande syfte utifall vädergudarna bestämmer sig för att kasta ner mer snö på oss - hope not. Därför laddar jag för en vecka med träning ute, har visserligen redan påbörjat det. Spaniz har fått pulsat runt i djupsnön en dag och haft kondis/uthållighetsträning en dag. Det som är bra med all snö är att vägarna här ikring har typ ett 15-20 cm tjockt lager med pressad snö. Alltså det är slätt men sviktar. Bara att värma upp med skritt och trav och sedan låta galoppen bara rulla på tills man anser att det är dags att vända =)


Efter att ha gjort bra ifrån oss på tränin...

img_9541 (MMS)

Efter att ha gjort bra ifrån oss på träningen så är det nu dags att vara lite kulturell. Just nu på Gävle konserthus för att titta på Gävle symfoniorkester och lyssna på härlig strauss.


Inte alltid skitkul med skimmlar *suck*

img_5259 (MMS)

Inte alltid skitkul med skimmlar *suck*


Tisdagsmys

Efter att Pers mamma och syster lämnat oss hann vi så lagomt dammsuga och göra iordning för nästa besökare på gården. Johannes bilade upp från Helsingborg för att fira andra nyåret i rad tillsammans med oss - ännu ett besök vi verkligen sett fram emot. Nyår firade vi här hemma i rätt lagom skala måste jag säga med tanke på hur mycket det har varit att göra senaste tiden. Catta och Matte gjorde oss sällskap oxå över trerätters middag och en otroligt god fördrink osså skumpa förstås. Jag ska ge er receptet på drinken nåndag en hit för er alla som gillar sött och fräscht. =)

Vi hade supersköna dagar ihop med Johannes som lämnade oss på söndag em. Det blev rätt tomt när han åkt. Som tur är så har han på senare tid varit intresserad av att flytta upp så det är inte helt omöjligt att han en dag säljer huset i hgb. Men men långt dit, först ska vi visa honom området under sommarhalvåret och allt underbart vi har att tillgå då. För den delen så bara MÅSTE vi ta oss ner och hälsa på söder över oxå. Kanske man skulle ta det i samband med falsterboveckan ;)

Åter igen hann vi lagomt dammsuga av så stod Pers en arbetskamrat här med familj. De var på väg hem från semesterfirandet i Kläppen och vi lovade kaffe, kaka, toalett, fyrhjuling och hästar.
Intensiva dagar kan man säga, men ändå hann jag klämma in lite plugg. Hade två inlämningsuppgifter som skulle lämnas senast idag - done. Känner mig dessutom nöjd med vad jag presterat men har säkerligen glömt något som ett par rutinerade ögon direkt lägger märke till.... eller så inte =)

Under em/kvällen har jag kunnat rida och pyssla i stallet utan att känna mig stressad, pressad och tänka på vad som ska göras så snart jag kliver innanför dörren hemma - lovely. Så liten ponny är nu tränad och badad inför morgondagen då han för första gången ska få träffa Maggan. Spaniz är inte riktigt i fas så därför slipper han denna gången.


RSS 2.0