Tävlingen i Avesta

 
Man blir bortskämd och slipper oftast dessa omänskligt tidiga mornar i vanliga fall. När man väl kommer upp så är det väl inga problem. Jag är bara så galet orolig för att jag inte ska vakna när klockan väl ringer 04.30. Och vardan denna tidiga morgon då - jo men det var ju tävlingsdag med Brian! =)
Taggade som sjutton har vi varit både Linda och jag ända sedan anmälan skickades, och ja Brian är väl taggad så gott som 365 dagar om året ;) Sista träningen, på lördan, gav väl både ris och ros. Och funderingen är som vanligt, kanske vi skulle väntat till ett annat tillfälle och tränat lite till. MEN vi behöver komma ut och känna att vi kan samspela även på tävlingsbanan och det har hänt en hel del sedan våran start i LC och LB i mars. Övergångarna är ff lite jobbiga men då Brian är av kombinationen stor och lång så ser jag det inte som någon konstighet att det inte håller precis alla gånger, då det blir jobbigt för den stora kroppen. De är nu iaf ridbara till skillnad från mars. Då kändes det som om man satt mitt i en fällstol när man skulle göra avbrott. Huvudet och rumpan upp och mitt på ryggen där en annan satt så klämdes man nästan ;)
Idag gladde det mig till en början att vi kunde använda framridningen till vad det just ska vara och inte en massa trams. Några åsikter har han ju förstås som vanligt men dem har jag vant mig med och det behövs inga värre diskussioner innan han tycker att mina argument verkar rimliga ändå ;) Vi jobbade på spår, volter, serpentiner (förstås), förvändgalopp, lite sidvärts på volter för att komma loss i sidor och inte fastna i högersidan där han gärna biter tag lite extra. Sen en massa övergångar förstås, uppmjukande och får igång bakbenen och lydnad. Gas och broms.
På banan i LB.2 så var planen mest att sejfa lite eftersom Brian tappar takt om han spänner till. O här vill man ju mest visa en mjuk och rörlig häst. Började med att göra som några uppridningar på kvartslinjerna där jag vände in från B och E men till skillnad från mars hade han inga som helst bekymmer över att det satt någon vid ett bord på andra sidan staketet. Tittade heller inte på tjejen som satt vid insläpp eller de grejer som satt på väggen där. Skönt! Vi styrde igenom tryggt, utan några större fadäser, bommade en mellantrav lite då det blev just det som jag inte ville, Brian mindes att vi fattat galopp sist vi kom till långsidan och nu skulle det ju vara mellantrav, så lite hackig arbetstrav blev det innan han lugnade sig och jag kunde rida en ngt kortare linje mellantrav än tänkt. Detta resulterade i 63% och en 3:e plats.
 
Efter prisutdelning var det mindre än en timme till nästa start. Red näst sist i första klassen och som 5:a i LB:3. Tight och jag var rädd att han inte skulle orka. Men beslutade mig ändå att testa humöret hans lite och sätta lite mer press på honom till LB:3. Han var vid gott mod och värmd från förra klassen så en kort framridning räckte bra. Inne på banan fortsatte jag "våghalsigt" jobbet med att hålla ihop kroppen lite mer. Lättade lite mer i mellantraven resp galoppen utan att låta Mr B ta över kommandot. Och denna gången fick vi inga spända hack, det blev bättre halter och övergångar. Märktes på slutet i galoppen att han började blir lite trött. spände till vid sista galoppfattningen och jag tappade ut den långa halsen i den sista mellangaloppen. Men kom ut med känslan att jag hade ridit i hela programmet och det höll =) Så nöjd med Brians gensvar. Resultatet blev 63.33% och ännu en 3:e placering.
 
Supernöjd! Andra tävlingen ihop och så otroligt mycket bättre känsla denna gången. Dessutom cred till ryttaren i domarekommentaren och prisutdelningen som verkligen uppskattades. Ja och Brian fick självklart oxå komplimanger över sig. Han är ett roligt litet (i stor förpackning) projekt. Kul att jobba med både honom och Linda.
 
Bjuder på ett par bilder och dessutom film från LB.3:an
 
 
 
 
 

Week moment

Jag hade en svacka redan igår ;) bakade min första egna cheesecake så vi hade något att smaska på när vi mös ner oss till MIB III i 3-D. Fy så gott! :)


Det rätta....

Försöker göra rätt för mig med att käka sallad till lunch och "bantningsgodis" som godbit till eftermiddagsfikat. :) har levt alldeles för gott ett tag känner jag. Men det här är väl inte helt fel det heller, fast brukar inte sätta mig på någon diet bara tänka mig för en extra gång vad jag stoppar i mig. Så blir det även denna gång. :)


Kolla så fint

Bilderna från Cornelias shoot med Ryttarstugan ligger uppe på deras facebooksida. Kolla in, gilla och kommentera vettja =)
 

Avrundar

Avrundar dagen med att kika på Cornelias superhärliga bilder från shooten med Ryttarstugan. Deras team-ryttrare och praktikanter visade upp butikens höstnyheter från bla Pikeur och Kingsland *droooool* Jag har redan hittat mina nya "måste ha" prylar. Än så länge kan jag bara hitta en collagebild  på deras hemsida, men hoppas på att alla bilderna kommer ut till allmän beskådan på deras Facebook sida. Lovar att länka er dit då om ni inte redan nu steppar in och "gillar" dem så ni håller er uppdaterade =)
 
Nu blir det sängen, i morgon väntar ännu ett pass på livlige Brian =) Lovar att rapportera från lördagens och morgondagens träning med honom. Vi håller ju på att ladda inför tävligshelg.
 
"När man avrundar ett tal så uppstår ett fel i förhållande till det exakta talet. Detta kallas avrundningsfel."
Just so you know, enl Wikipedia ;)
 
Så jag kallar mig själv ett avrundningsfel och lägger huvudet på kudden.

Ett år har gått....

... Ja alltså i skolans påhittade företag som jag nu gjort färdigt praktikfall nr1 i, dvs bokföra ett års affärshändelser/kontohändelser ,wohoooo!!! Och det ska inte vara inne "förräns" på tisdag. Annars brukar jag ha en tendens att utmana mig själv med att börja så sent som möjligt och sen mana på tills det är klart i sista sekund och man stolt klappar sig på huvudet " i made it even this time" . Nåväl jag ska göra själva bokslutet oxå, men det får bli i morgon så det borde jag hinna iaf. :)


Ridglädje

 
Det är så underbart att min 20-åring fortfarande bjuder på ridupplevelser med WOW-faktor! Idag skulle vi ut ch skritta. Den nya bridongen med fasta ringar som jag ridit med under senaste veckan för att vänja både mig och Spaniz med skulle finally träffa sin kompanjon "stången". Det var en pigg och alert Spaniz som spatserade iväg och efter 30 min på lång tygel kunde jag inte låta bli att känna lite närmare på den nya bettkombinationen. Spaniz tar som vanligt saker med ro, inte ens säker på om han märker nån skillnad. Men han bjöd på dans i högre skolan och jag fick drömma mig bort där i sadeln och känna mig som en riktigt proffs där vi trampade in och ur trav och passage! Tänk......tänk om detta var nåt som man skulle kunna lyckas bära med sig in i ridhuset nångång bara. Men tils vidare njuter jag 370% av att få uppleva denna känsan ute.<3
 
I förrgår var vi i ridhuset. Gympade  och utnyttjade de ränder som hade lämnats efter harven. De var ganska exakt vid kvartslinjen så jag gjorde mig själv en liten övning där jag hade möjlighet att avancera när jag fått alla delar på plats och rätt känsla. Började med att lägga ett serpentinspår i galopp bara och känna att jag kunde och hann forma om mellan "kullarna" . Verklige försöka att bli klar för nästa sväng såtidigt som möjligt. När det kändes bra börjadejag lägga in enkla byten mellan böjarna, dvs gäller att ha koll på grejerna i svängen  och  så snart det är dags att räta ut hästen så går man ner i skritt så man hinner skritta och fatta ny galopp och forma om. Tar man galoppsprång för mycket och kroppen spretar så är man plötsligt inne och skrittar i svängen och den nya galoppen kommer inte förräns nästa raka spår. Det här var supernyttigt för mig så är på tok för långsam när vi ska göra seriebyten på diagonalerna. Om jag ska sitta och känna och känna.....och känna så kommer jag snart inte hinna göra alla de byten som ska göras på linjen. Utan in på linjen och börja byt!!! pepp pepp. Så nästa steg blev helt naturligt att de enkla bytena övergick till byten i språnget. =) Varierande kvalitet men jag fick banne mig rida och vänja mig med att vara kvick. =)
 
 

Längden spelar ingen - eller?

Jag är så himla glad. äntligen har mitt hår blivit långt igen efter att för något år sedan ha blivit lite väl mycket uppklippt tyvärr. Men men nu är det tillbaka och under tiden det växt har det satsats på riktiga produkter i schampo och balsamväg så nu är det dessutom tjockare än ever. Såååå glad tjej!


Säng problem

Inflyttade och väldigt älskade Hjalle har ju i dagsläget en gullig säng. Den köptes dock till Tiger som var 4 storlekar mindre. Så man kan lätt säga att Hjalle fyller bädden till bredden. Vi har därför börjat kika efter nåt fint eller gulligt som är lite rymligare till vår äldre herre. Och bland div olika desigbäddar som ser ut som kronor, foppatofflor, bilar, hammockar, resväskor osv osv så har vi väl fastnat på HV Polos klassiska och i våra ögon snygga desig. Höstens material verkar mer robust än det som kommer till våren i lite glansigt, men däremot så är färgerna bra mycket roligare i kommande kollektion, vad sägs som riktigt hallonrosa.... kanske inte färgen för Hjalle då. Men snyggt!  Så tror vi går på HV kopian, JH från Hööks tills vidare eftersom den såklart kostar hälften så mycket och ser ändå rejäl och snygg ut =) Sen får vi se om den kanske uppgraderas nästa år / köps en till eftersom jag så fruktansvärt gärna vill ha en Sheltie-valp. Och ska det varan bädd i huset då bara SKA det vara från HV :)
 

Farliga Snooze

Gaaah, livsfarligt vaknade dörött av väckarklockan och tröck på snooze. Nästa gång jag vaknade konstaterade jag min tröttmössa att jag hade försovit mig. Tur i oturen att det inte var jobbdag utan skoldag iaf. Skulle rida hästarna på eftermiddagen var det ju tänkt men med en sån morgontabbe och otroligt vackert väder så tog jag grabbarna på en varsin galopptur i skogen. Sköööönt!
Nu när jag är inne igen får det bli en kopp kaffe och studier! =) Bakläxa!
 
 
 
 

Serpentiner på tre vis

Nu har jag försökt att inte skriva för mycket (eller för lite) om tre serpentiner som kan användas beroende av hästens utbildningsgrad och vad jag vill åstadkomma med träningspasset. =) Kanske kan det ge er någon idé när de egna ideérna tryter eller när man fastnat i mönster.

Grunda serpentiner som lösgör och balanserar hästen. Hjälper också oss som ryttare att bli kvickare på att kordinera hjälperna efter som det blir som slalom. Gäller att se vägen, använda vikthjälperna och hela tiden följa med i rörelsen inte minst med huvud och axlar.  Och som alltid, det är A och O med förberedelser. Dvs halvhalter  för att balansera och förbereda din häst på något kommer hända, ställa och böja om mellan bågarna. Så låt den inte sladda runt bara utan planera ridningen.
 
 
 

Branta serpentiner lösgör och sätter igång bakbenen. Superbra, om än så krävande för din häst även fast man kanske inte tror det. Den ska varken ridas för ofta ( max 1 gång i veckan) eller för länge. Heller inte en övning som man bör starta ett pass med. Utan snarare en övning som kan ta vid när man känner att hästen kommit igång och svingar på i bra tempo på växlande fyrkant-  och stora voltspår. Att tänka på i hjälpgivningen här är hästen ska vända för ytterskänkel och att innerhandens ledande tygeltag endast visar väg, halvhalter som alltid (!) och forma hästen runt inner skänkel. Eftersom svängen blir rätt snäv måste hästen sätt in under sig bakbenen, gäller därför att man inte pressar sin häst till för tvära svängar än vad den egentligen klarar av. Känn att den behåller takten och inte börjar spänna emot.  Beroende på utbildningsnivå så kan det för vissa räcka med att köra denna i skritt eller i trav men med mindre tvära bågar. Variationsmöjligheterna är många =)

 

Serpentiner är ju också en bra övning för att upptäcka om hästen är oliksidig och kunna jobba med att råda bot på det. Vi vill ju att den ska bära lika mycket vikt på båda bakbenen, dels för att undvika snedbelastningar, slitage och skador. Det är ju också en förutsättning att hästen spårar om man i ett senare skede ska kunna begära att den ska trampa in under sig bakbenen mer  i en samling. I den här övningen är det absolut viktigt att du inte låter din häst sladda runt utan den kräver sin fokus av dig som ryttare då det hela tiden händer något nytt som du måste förbereda din häst på. Försök att ha en lugn och stabil hand, dra inte i innertygeln för att hästen är stark där ( jag veeeeet man vill så gärna ge sig in i en dragkamp, men det skapar bara mer spänningar och här har vi chansen att bryta mönster).  Var noggrann, hästen ska vara rak där spåret är rakt och formad runt innerskänkel i bågar och volter.  Se vägen och bestäm spåret, då blir det extra tydligt om din häst vill trycka in innerbogen och genar, känn efter vart hästen har sin bakdel den ska följa framdelens spår och inte sladda runt. =)

 


Mer go-fika

Körde en rid och pluggdag igår. Blev bjuden på riktig... Riktig go-fika av mina älskade föräldrar. Nu när arbetsdagen nästan är slut skulle det inte sitta fel och fylla på den där fikadepån :) Blir iaf att hälsa på dem nu då pappa varit och opererat sitt andra öga. :) kommer se som en hök han... Till skillnad från en annan :p


Man gör så som man inte skulle

Nu har jag photoshoppat serpeninbågar precis så som jag sagt att jag absolut inte ska göra! nämligen för hand..... ser för jäkla illa ut. Men nu får det vara så eller inga alls. De kommer förhoppningsvis upp senare ikväll i bloggen. annars i morn =) "Tre serpentiner jag gillar"

Serier och aktivering

I söndags fick jag med mig en kameraman, även kallad sambo =) Vi jobbade på det där med byten på raka linjer, vilket ju inte är allt för enkelt. Det blir gärna antingen eller, rak linje men fel i serien eller rätt i serien men ingen linje. Spaniz taggar till på slutet och går från vart tredje till varje. Sötnöt.
Vi gjorde förstås fler övningar än så, då det var lite traggligt till en början i kroppen. Dagen innan när jag trodde han skulle vara stel var han som en gummiboll och de planerade lösgörande arbetet vågade jag prioritera bort för att utnyttja läget och jobba lite med förberedande piruettarbete. Och dagen efter när jag tror han är mjuk i kroppen så får jag 1 ton häst i handen som dessutom uppmärksammade de nya portarna till stallet, för dem var i en annan färg så det ska spännas till i kroppen och sneglas. Nåväl, jag måste kunna rida oss ur sånna situationer oxå, för det händer att även stabile Spaniz ser hjärnspöken på tävlingsbanan.
I traven jobbar vi på med små små små tempoväxlingar för att aktivera kropp och knopp. Inte låta honom ta de där långa älgkliven utan bli lite kvickare i bakkärran utan att göra avkall på ryggverksamheten. Valde att rida med vanliga tränset och jobba honom i en ngt lägre form för att känna gränser bättre. Dessutom för att jag vill byta bridong till kandaret innan jag sätter på det. Nu är det inhandlat iaf och idag ska vi känna på livet med fasta bettringar =)
 
 
 
 

Eurosport

Vilken långfilm kan slå reality tv på Eurosport?! ;) hoppning från Global Champions tour i Schweiz :)


Go-fika

Rätt tystlåtet sällskap men ändå säger de mycket :) dags att hoppa upp i sadeln :)


Ring ring - Hej det är Dodi

Många som vill hjälpa till i stallet nu. Jag är däremot lite osäker på om Dodi ville kratsa hovarna eller agera min sekreterare och svara i tele ;)


Hjälpredor

Jag fick hjälp av expertis igår i stallet. Emma och Max vet hur det ska skötas ;) Bara för mamma Lisen att börja lägga pengar i sparbössan märkt med "min första ponny" ;)


Dressyrdivor ;)

Mellan helgens träningar och annat "to do" så hanns det även med en dressyrmiddag med tjejerna. Det firades att jag klarat ännu en juridiktenta, att GRS/Krk vann div 1, att vi gjorde kalas pass på träning och förstås mina fina vänners superprestationer på tävlingsbanorna, Christina som tog storslam med sina båda hästar! Därav firade vi som riktiga dressyrdivor med skumpa i de nyvunna pokalerna ;) Mums!
Tack kära vänner för ännu en underbar kväll i erat sällskap och för den superfina presenten! Pic kommer =)
 

Totalvinnare div 1

Händer mycket roligt och jag är ledsen att jag inte hunnit dela med mig utav det för er. Men kan iaf lite snabbt rapportera att sista omgången av div 1 genomfördes förra helgen. Denna gången fick vårat lag kliva ner ett snäpp på prispallen. Det blev en andraplats MEN därmed en totalseger till oss! =) HURRA! Som inlånad känns det super att ha kunnat vara med och bidra till lagets framgångar så man slipper stå i ett hörn med dumstruten på ;)
 
Här får ni ett par bilder tagna av Linda på oss från tävlingen. Och nu är det hög tid för mig att gå ut i stallet och förbereda, idag är det träning för Maggan som står på tur. Även om jag hemskt gärna hade varit på tävling med mina vänner. Men för våran del kändes träning mer rätt just denna helg. Håller mina tummar för tjejerna i Edsbyn och Uppsala. Och håller även en tumme för Linda och Brian som rider div 2 hopp idag.
 
 
 

RSS 2.0